γρίβας

γρίβας
I
Επώνυμο αγωνιστών του 1821.
1. Γεώργιος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αγωνίστηκε υπό τις διαταγές του Μακρυγιάννη και διακρίθηκε στις μάχες του Μαραθώνα, του Ωρωπού και της Αθήνας.
2. Δημήτριος. Ιερέας και Φιλικός. Μαζί με τον επίσκοπο Μεθώνης προετοίμασαν την εξέγερση. Αγωνίστηκε γενναία και το 1825 αιχμαλωτίστηκε από τους Άραβες. Αργότερα ελευθερώθηκε από Γάλλο αξιωματικό του αιγυπτιακού στρατού και παρά τα βάσανα και τις κακουχίες που πέρασε στη φυλακή, συνέχισε τον Αγώνα.
3. Μιχαήλ. Καταγόταν από τη Θεσσαλία και ασκούσε το επάγγελμα του εμπόρου στη Ρωσία. Το 1822 ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδα και πήρε μέρος στην άμυνα του Μεσολογγίου. Αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες των Μ. Μπότσαρη και Χατζηχρήστου. Πολέμησε στο Χαϊδάρι, στην Ελευσίνα και στο Καματερό. Πήρε μέρος στην Γ’ και Δ’ Εθνοσυνέλευση ως αντιπρόσωπος του Κερατσινίου και της Στερεάς.
4. Σπήλιος. Φιλικός από τη Γορτυνία. Μολονότι αρχικά υπηρετούσε τους Τούρκους και του είχε μάλιστα ανατεθεί η καταδίωξη των ανθρώπων του Κολοκοτρώνη, αγωνίστηκε για την επανάσταση υπό τις διαταγές των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα και Δεληγιάννη.
5. Σπύρος. Καταγόταν από τη Δωρίδα. Μαζί με συμπατριώτες του και υπό τις διαταγές του Σκαλτσοδήμου, πολέμησε στο Λιδωρίκι, στη Ναύπακτο, στον Αετό, στην Υπάτη, στα Βασιλικά, στην Άμπλιανη, στη Γραβιά, στην Αράχοβα, στο Δίστομο κ.α.
II
Επώνυμο οικογένειας αρματολών της Ακαρνανίας, κλάδου της οικογένειας Μπούα.
Το όνομα Γ., εμφανίστηκε στα Γιάννενα περίπου το 1500, όταν ο Γ.-Μπούας ανέλαβε το αρματολίκι Ξηρομέρου. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ακαρνανία το 1600 και έως το 1750 διεξήγαγε εξοντωτικούς αγώνες με τις ντόπιες φατρίες των Κατσικογιάννη και Τραμπούκη για την αρχηγία του αρματολικιού. Το 1752 πήρε οριστικά το καπετανάτο ο Αποστόλης Γ. Μετά τον θάνατό του, διάδοχοι στο αρματολίκι έμειναν οι γιοι του Χρίστος, Τσέλιος και Κώστας, που πήραν μέρος και στα Ορλοφικά. Σε μία πολύ σκληρή όμως μάχη με τους Τούρκους, έξω από το Αγγελόκαστρο, έπεσε το μεγαλύτερο μέρος του αρματολικού σώματος. Η θέση αυτή ονομάζεται από τότε Γριβαίων τα κόκαλα. Μετά από αυτά τα γεγονότα, αρματολός Ξηρομέρου διορίστηκε ο Κατσικογιάννης και επαναλήφθηκαν οι διαμάχες, που διήρκεσαν δώδεκα χρόνια και σταμάτησαν με την ενηλικίωση του Δημητρίου ή Δράκου Γ., ο οποίος πήρε την αρχηγία. Δηλητηριάστηκε όμως από τον Αλή πασά, ενώ οι γιοι του αγωνίστηκαν γενναία κατά την Επανάσταση. Ο αδερφός του Γεώργιος ή Σβίγγος, αγωνίστηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
III
Επώνυμο οικογένειας αγωνιστών του 1821, απογόνων της ομώνυμης οικογένειας από την Ακαρνανία.
1. Αλέξιος ή Γαρδικιώτης. Διακρίθηκε ως στρατηγός στη μάχη της Αράχοβας, στο Κερατσίνι και στον Πειραιά. Είχε ήπιο χαρακτήρα και δεν επικροτούσε τη δράση του αδελφού του Θεοδωράκη (βλ. 2.). Μετά την Επανάσταση υπηρέτησε στον τακτικό στρατό και διετέλεσε υπασπιστής του Όθωνα.
2. Θεοδωράκης. Βλ. λ. Γρίβας, Θεοδωράκης.
3. Σταύρος. Έλαβε μέρος στον Αγώνα ως οπλαρχηγός δικής του ομάδας. Το 1827 διετέλεσε φρούραρχος (πολιτάρχης) του Ναυπλίου.
4. Φλώρος. Υπήρξε από τους πρώτους που οχυρώθηκαν στον Πέτα.
* * *
και γρίβος, ο
γκρίζο άλογο, ψαρής.
[ΕΤΥΜΟΛ. < ιταλ. grigio «γκρίζος, ψαρός» ή, κατ' άλλους, < γοτθ. *grewa].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Γρίβας, Γεώργιος — (Τρίκωμο Κύπρου 1898 – 1974). Στρατιωτικός και πολιτικός. Το 1919 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία και το 1923 προβιβάστηκε στον βαθμό του υπολοχαγού. Φοίτησε στη Σχολή Εφαρμογής Πεζικού,… …   Dictionary of Greek

  • Γρίβας, Θεοδωράκης — (Πρέβεζα 1797 – Μεσολόγγι 1862). Ο πολυκύμαντος βίος του καλύπτει μία πολεμική δράση σε ολόκληρη την περίοδο των αγώνων της ανεξαρτησίας, ενώ η ανάμειξή του στα μετεπαναστατικά κινήματα ήταν πρωταγωνιστική, είτε καταπνίγοντάς τα (π.χ. εξέγερση… …   Dictionary of Greek

  • γρίβας — ο το γκρίζο άλογο …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Γρίβας, Δημήτριος — (1829 – Παρίσι 1889). Στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν γιος του εθνικού αγωνιστή Θεοδωράκη Γρίβα (βλ. λ.) και εγγονός της Μπουμπουλίνας. Σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων, διώχθηκε μαζί με τους συμμαθητές του, όταν έκλεισε η σχολή εξαιτίας… …   Dictionary of Greek

  • Καραβίας, Γρίβας Νικόλαος — (19ος αι.) Γιατρός. Καταγόταν από την Ιθάκη και σπούδασε στα πανεπιστήμια της Πάντοβα και του Παρισιού. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου άσκησε το επάγγελμα του γιατρού και παντρεύτηκε την κόρη του… …   Dictionary of Greek

  • Ελλάδα - Ιστορία (Βυζάντιο, Τουρκοκρατία) — ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Η ιστορία του Βυζαντίου, μακρόχρονη και περιεκτική σε γεγονότα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οικοδομημένη πάνω στα θεμέλια ενός οργανωμένου και ισχυρού ρωμαϊκού κράτους, κατέληξε σε μια δομή καθαρά… …   Dictionary of Greek

  • Goumenissa — Γουμένισσα Goumenissa Location …   Wikipedia

  • Ioannis Grivas — Ioánnis Grívas Ιωάννης Γρίβας 177e Premier ministre grec 5e de la …   Wikipédia en Français

  • Griva (Kilkis) — Γρίβα (Κιλκίς) …   Deutsch Wikipedia

  • Ioánnis Grívas — Pour les articles homonymes, voir Grivas. Ioánnis Grívas Ιωάννης Γρίβας Mandats …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”